KUPA i Harstad

Ledende på formidling av kompetanse

Hvordan skal du komme deg videre når du har et problem du søker løsning på? Sannsynligheten for at du trenger hjelp utenfra egen bedrift er stor. Ved å bruke kompetansemegler får du rett kompetanse til ditt prosjekt.

En kompetansemegler bistår med å diskutere prosjektideer og setter virksomheten i kontakt med relevante forskermiljøer. Ved å ha en fot i begge leire formidler kompetansemegleren kontakt mellom næringsliv og forskning. I Troms finnes det flere kompetansemeglere, og vi har snakket med Tor Hovde ved KUPA i Harstad, som har lang erfaring med å veilede bedrifter.

Roller

- Kompetansemegleren støtter virksomheten ved å finne prosjekter, som gjennom forskning og utvikling skaper nye og innovative løsninger. For å få til dette må vi ofte bruke god tid for å lære bedriften og ledelsen å kjenne. Mange bedrifter har ingen eller lite erfaring med å bruke et eksternt forskningsmiljø i egen drift. Vår rolle er mange ganger å synliggjøre fordelene og senke dørterskelen for å sette i gang prosjekt, sier Hovde. 

Tor Hovde KUPA
Tor Hovde, KUPA. (Video: HK Reklamebyrå, Stan Serdjukov)

Effekt

Markedene er stadig i utvikling, og mange ganger er det de mest tilpasningsdyktige virksomhetene som overlever. 

- Det finnes mange eksempler på innovative virksomheter i Troms som lykkes. Jeg tror det kan ha noe med å gjøre at flere har fokus på forskning og utvikling i egen virksomhet. Det er positivt for virksomhetene og styrker konkurranseevnen. De som leverer best kan også ta ut høyere marginer. Og med økt fortjeneste står man enda sterkere for fremtiden, argumenterer Hovde. 

kupa
Pål Skavås og Tor Hovde, KUPA. (Foto: HK Reklamebyrå, Stan Serdjukov)

Moderne teknologi og gammel industri

FoU i egen virksomhet passer alle typer bedrifter, uansett bransje og alder. Et godt eksempel på dette finnes i Grovfjord i Skånland kommune. Grovfjord Mekaniske Verksted (GMV gmv.no) ble etablert i 1919, og produserer arbeidsbåter i aluminium. Blant annet til oppdrettsbransjen. Gjennom et prosjekt med VIT-Troms drev GMV et forskningsbasert prosjekt der de ønsket å elektrifisere arbeidsbåtene. Tidligere ble vinsjer og nokker drevet av fossilt motorkraft. Gjennom prosjektet ønsket GMV å finne en løsning der de kunne erstatte forurensende drivstoff med elkraft. Resultatet ble verdens første rene batterielektriske oppdrettskatamaran, lansert i april 2018. Kompetansen GMV har tilegnet seg gjennom dette prosjektet har styrket deres posisjon i markedet. I 2019 vant GMV anbudet om å bygge en elektrisk søppeloppsamlingsbåt for Oslo kommune. Kontrakten har en verdi på 23 millioner kroner, og verftet leverte det billigste tilbudet i konkurransen.

Kompetansemeglere i Troms

Det er fire kompetansemeglere i Troms. Alle FoU-virksomheter som er godkjent av Forskningsrådet kan være bidragsytere i et FORREGION Arktis prosjekt. I Troms kan man komme i kontakt med kompetansemegler hos:

Les mer om kompetansemeglere i Troms her.